Porady techniczne

– pamiętajmy, aby do zbiorniczka nie przetłaczać insuliny prosto z lodówki – bardzo napowietrza się. Potem już tylko krok do znanych wszystkim problemów z powietrzem w wężyku.

– zapisujmy wyniki, uwagi, nietypowe sytuacje. Bardzo pomaga przegląd z kilku ostatnich dni, szczególnie gdy cukry szaleją!

– w ciepłe dni opakowanie, przed założeniem nowego wkłucia warto włożyć na trochę do zamrażalnika opakowanie z wkłuciem. Tworzywo nabierze sztywności i unikniemy w ten sposób zgięcia kaniuli.

– w upalne dni do zbiorniczka warto przetłaczać niewielkie ilości insuliny i dopełniać co dwa, trzy dni świeżą porcją, przechowywaną w chłodzie. Pamiętajmy, że insulina jest białkiem i jest wrażliwa na temperaturę. Tak samo jak w siarczyste mrozy, przebywając na dworze z insuliną, chowamy blisko ciała peny lub wężyk od pompy.

– stosując wkłucia metalowe z dodatkowym plasterm (np. wkłucie „Sure-T”) miejsce przyklejenia plastra z łącznikiem wężyka również oczyścić spirytusem. Plasterek nie będzie się odklejał.

– w lodówce obok insuliny powinien znaleźć się … termometr i czasem popatrzmy na temperaturę jaką wskazuje. Lodówka to tylko urządzenie i ma prawo sie zepsuć albo niedomagać. Uwaga ta ma ogromne znaczenie w przypadku lodówek, których nie znamy np. w hotelu lub na wakacjach. Zanim włożymy do nich insulinę koniecznie sprawdźmy czy nie mrozi zamiast chłodzić!

MO