“Lato w pełni, zadbajmy o nasze zdrowie” – najskuteczniejsze techniki prawidłowego odżywiania

Mały poradnik prawidłowych zasad żywienia nie tylko dla diabetyka. 
Zebrane zalecenia żywieniowe dla każdego (nie dotyczą osób będących na specjalnie dobranych dietach uwzględniających istniejącą jednostkę chorobową np. choroba wrzodowa itp.)

1. Ilość posiłków : 3-4-5 posiłków w ciągu dnia. Przerwy nie dłuższe niż 3 godziny.
Ważne – posiłki zjadamy systematycznie i w odstępach czasu.
2. Węglowodany – spożywamy głównie złożone o niskim indeksie glikemicznym.
Pieczywo pełnoziarniste ( uwaga na ciemne pieczywo! ).
3. Białka – chude sery, jogurt naturalny, kefir, maślanka.
4. Tłuszcze – wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oleje roślinne,
mięsa (indyk, kurczak, wołowina, chuda wieprzowina) w sosie własnym oraz ryby bez panierki.
5. Owoce ( szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym) spożywamy głównie do południa.
6. Warzywa surowe w postaci sałatek, surówek…
7. Eliminujemy jogurty owocowe oraz kupne musli ( uwaga na skład- całkowita eliminacja syropu glukozowo- fruktozowego).
8. Przekąski- pokrojone ogórki, kalarepa…itp.
9. Eliminujemy kupne soki oraz napoje gazowane- dobra alternatywa :woda z cytryną, zielona herbata.
10. Posiłek wieczorny 2 h przed snem- głównie węglowodany złożone.
11. 30 min przed jedzeniem pijemy szklankę wody.
12. Jemy powoli i stopniowo. Celebracja- lekki niedosyt.
13. Ewentualna dokładka do 15-20 minut od zjedzonego posiłku.
14. Wysiłek fizyczny bez ograniczeń- jedzenie 1:30 minut przed oraz bezpośrednio po.
15. Odpowiednia ilość snu receptą na prawidłowe funkcjonowanie organizmu

Accessibility